fbpx

Samtal:
08 – 446 4940

Vad gör du om din chef är en psykopat?

I denna krönika skriver Saleseffects expertskribent Christer B Jansson vd och grundare av Confident Approach om hur du känner igen beteenden och hur ska agera med dem.

Det har pratats mycket om psykopater och narcissister så till faktahjälp för denna artikel har jag bjudit in Åke Strengnell psykolog och expert i ämnet. Min utgångspunkt är: Vad gör du om din chef är en psykopat?

Så vad skiljer Narcissister från Psykopater? Narcissisten vill bli sedd och är en uppmärksamhetsknarkare med stora behov av att konstant bli bekräftad. Är grandios i allt hen gör. Psykopaten har inget av det Narcissisten behöver, istället gillar Psykopaten att ligga lågt med en långsiktig planering. Söker inte bekräftelse och är elak/ond i sinnet. Det de har gemensamt är att de skyller allt på andra. Ingen av dem är heller konflikträdd.

Hur identifierar vi om jag har en chef som har ett av dessa två beteenden? Enligt Åke Strengnell finns det sex viktiga punkter att förhålla sig till.

  • Stor differens mellan ord och handling. ”Walk the Walk, Talk the Talk ” istället för vad som borde vara rätt dvs ”Walk the Talk”. Hantering – koncentrera dig på handlingen och agera på den. Vad som sägs har lite betydelse.

 

  • Hen är en lögnare. Slirar på sanningen och mycket verbalt skicklig. Hantering – lita på din magkänsla och agera på det du vet är rätt att göra för företaget och dina kollegor. Se till att dokumentera det du gör väl.

 

  • Det är väldigt snabba ombyten av favoriter både internt och externt.
    Hantering: Ta inte ställning, för någon favorit var istället professionellt neutral
    när det gäller hens favoriter.

 

  • Det är väldigt snabba ombyten av känslor från euforisk till bottenlös förtvivlan. Du möter en professionell mask i ca 3-4 veckor i början och sedan börjar det rasa ihop. Hantering – var professionellt neutral igen. Tyck inte synd om eller dras med i euforin. Var mer känslomässigt kontrollerad.

 

  • Utbyte av förtroenden, skvallrar kan inte hålla tyst Hantering  -Hantering : Proffsigt neutral, utbyt med andra ord inga förtroenden. Låt även skvallret rinna av dig då du inte vet vad som är sant.

 

  • Pratmakare – en variant på nummer 1. Hantering – se till att koncentrera dig på handlingen, inte vad de säger.

 

Övrigt att tänka på; De båda typerna är ytterst klädmedvetna, allt stämmer utom en liten detalj t ex monogrammet på skjortan för stort eller en snirklig bokstav på kavajärmen som inte borde finnas där. Ofta är de Anglofiler eller Frankofiler det innebär inte att alla som är Frankofiler eller Anglofiler är psykopater, utan se det som en varning att checka de sex punkterna först.

Sammanfattning. Uppträd alltid professionellt neutralt. Lämna inga förtroenden. Släpp inte efter på någon av dessa punkter, då är du fast i psykopatens våld. Du blir med andra ord utpressad. Så fort du faller till föga på någon av punkterna är du illa ute.

Min egen uppfattning om jag själv skulle haft en chef som är psykopat är att söka nytt jobb och under tiden hantera det jag behöver hantera tills jag fått mitt nya jobb. Ett annat alternativ om du är solitt förankrad i chefsledet ovanför, diskutera problemet och med hjälp av erfaren konsult (i just frågor som dessa) som stöd avveckla denna chef utan alltför stora skador. Det glädjande i detta är att flertalet chefer har inte dessa sidor utan är vanliga hårt arbetande chefer med sina positiva och negativa sidor. Några kan ibland under sin karriär råka ut för destruktivt ledarbeteende vilket ställer till det för dem. De är inga psykopater eller narcissister för det. Dock finns dem och har du oturen att råka ut för dem så är det mindre roligt. Därav denna artikel som jag hoppas kan vara en hjälp på vägen.

Av: Christer B Jansson, vd och grundare av Confident Approach

 

Karin Hallendahl
berättar om samarbetet
med Belbin®

I min roll som ledarskapsutvecklare kan jag starkt rekommendera Belbin som ett verktyg för att utveckla team och främja samarbete. Belbins enkla och förklarande metodik ger oss möjlighet att anpassa och fördjupa vårt arbete beroende på behov och tid. Dessutom har samarbetet med Belbin Sverige varit generöst och stöttande, vilket har varit ovärderligt för oss i processen.

Om du vill förbättra samarbetet och effektiviteten i dina team, ge Belbin en chans. Du kommer att upptäcka nya insikter om dig själv och dina styrkor.

Bli kontaktad av oss

Maximera teamets potential med belbin®

Du kommer att vara i gott sällskap

stockholm region
region kronberg
postnord

Hämta Belbins teamutvecklingsguide

Få de senaste nyheterna från Belbin -

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Tack

Du kommer nu att få våra utskick från Belbin Sverige AB.

Vi kontaktar dig inom kort och ser fram emot att få ha dig i vårt nätverk.