fbpx

Samtal:
08 – 446 4940

Självkännedom och distansarbete

Vi uppmanas fortsätta jobba hemifrån.
Hur ska vi lyckas? Vilka rutiner ska vi ha? Hur håller vi kontakten med kollegor och hur påverkas relationen till chefen?

På Belbin Sverige tror vi att känna dig själv är utgångspunkten

Det finns forskning om hur vi bidrar, relaterar och samverkar. Det är en guide till dina styrkor, dina föredragna arbetsstilar, dina motiv, ambitioner och de områden där du tenderar att söka hjälp från andra.

Att förstå detta ger dig insikter om varför du föredrar vissa typer av arbete framför andra och gör att du kan hantera förväntningar (dina egen och andras). En virtuell värld kan innebära ytterligare utmaningar för samarbete och kommunikation, så denna självinsikt är viktigare än någonsin.

Släpp loss din potential

En miljöförändring kan leda till att vi arbetar på nya sätt. Vi kan bli tvungna att tänka på innovativa lösningar på problem, täcka upp för kollegor som inte är tillgängliga eller ta på oss olika typer av
arbete. Även om vi alla har våra styrkor eller föredragna arbetssätt har vi lyckligtvis också en uppsättning beteenden som kallas ”hanterbara roller”. Dessa är latenta styrkor som kan uppmuntras när det behövs och odlas. 

När saker går fel

Förutom möjligheter innebär virtuellt arbete nya utmaningar. Virtuell kommunikation kan vara svårare. Dessutom tolkar vi olika saker annorlunda i distansarbete. Om någon är borta från kontoret, kan vi anta att de är upptagna i ett möte eller med en klient. Men om en distansarbetare inte är tillgänglig är vi sannolikt mindre välvilliga att hitta en anledning och drar slutsatsen att hen inte lägger tid på jobbet.

Vissa kan ha svårt att hitta sin motivation när de arbetar ensamma. Andra kan finna att de alltid arbetar eller är oförmögna att stänga av. Allt detta kan leda till utbrändhet. Därför är det viktigt att sätta dina individuella gränser för hur du arbetar och de svårigheter du vanligtvis stöter på. Om du kan förutsäga hur du sannolikt kommer att svara på olika situationer kommer du att vara ett steg före i att förebygga problem.

Förbered dig för framgång

Det är viktigt för dig och din chef att tydligt kommunicera förväntningar. Om du har turen att redan ha en stark arbetsrelation med din chef är det sannolikt lättare att byta spår till virtuellt arbete. Om inte är ett bra första steg att använda ett gemensamt språk för att utforska styrkor och potentiella svagheter.

Språket i Meredith Belbins forskning hjälper oss att identifiera och formulera våra bidrag tydligare och även att diskutera de svårigheter vi möter i opartiska termer. Dessutom är din individuella rapport ett praktiskt verktyg som ger råd och vägledning i att utveckla strategier för effektivare arbete. Och när din chef har besvarat sin egen skattning kan ni ta tillfället i akt att analysera er relation och ert samarbete genom att jämföra era teamrollstyrkor. Den visar områden för diskussion och utveckling av ert samarbete. Detta kan vara ett bra sätt att ta itu med nya utmaningar eller till och med problem som föregick distansarbetet.

Karin Hallendahl
berättar om samarbetet
med Belbin®

I min roll som ledarskapsutvecklare kan jag starkt rekommendera Belbin som ett verktyg för att utveckla team och främja samarbete. Belbins enkla och förklarande metodik ger oss möjlighet att anpassa och fördjupa vårt arbete beroende på behov och tid. Dessutom har samarbetet med Belbin Sverige varit generöst och stöttande, vilket har varit ovärderligt för oss i processen.

Om du vill förbättra samarbetet och effektiviteten i dina team, ge Belbin en chans. Du kommer att upptäcka nya insikter om dig själv och dina styrkor.

Bli kontaktad av oss

Maximera teamets potential med belbin®

Du kommer att vara i gott sällskap

stockholm region
region kronberg
postnord

Hämta Belbins teamutvecklingsguide

Få de senaste nyheterna från Belbin -

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Tack

Du kommer nu att få våra utskick från Belbin Sverige AB.

Vi kontaktar dig inom kort och ser fram emot att få ha dig i vårt nätverk.